Netlawyers_MainPic משרד עורכי דין
Netlawyers_MainPic משרד עורכי דין
פנייה לייעוץ אישי



עריכת דין – על נבכי המקצוע

עריכת דין הוא ללא ספק אחד מן המקצועות המבוקשים בשנים האחרונות בישראל. מספר המכללות שנפתחו בארצנו הקטנה במהלך העשור האחרון מעיד היטב על רצונם הבוער של סטודנטים צעירים להיות עורכי דין.

עריכת דין – על נבכי המקצוע

תפקידם של עורכי דין הוא תפקיד חשוב ביותר שהרי זכותו של אדם לייצוג משפטי היא זכות אנושית בסיסית. מערכת היחסים שבין עורך דין ללקוח היא מערכת מיוחדת ביותר אשר קיבלה מעמד על בזכות חיסיון עורך דין לקוח.

זהו חיסיון מוחלט אשר ניתן להסרה אך ורק על ידי הלקוח עצמו. על עורך דין ועל צוות משרדו חל איסור למסור כל מידע אשר בא מן הלקוח כאשר חיסיון זה הינו חיסיון לתמיד. חיסיון עורך דין לקוח ממשיך גם לאחר שתם הטיפול המקצועי של עורך דין בלקוחו.

איזה מסלול יש לעבור כדי לקבל רישיון? מתי באמת צריך להתחיל לחפש התמחות? האם טרום התמחות הוא דבר הכרחי?

פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

איך מקבלים רישיון עריכת דין?

לאור מספרם הרב של עורכי דין בישראל, היה אפשר לחשוב בטעות כי הדרך אל הגלימה קצרה ופשוטה אך אין כך הדבר. לשם קבלת רישיון עריכת דין צריך לעבור ארבעה שלבים:

1. לימודי תואר במשפטים: בשל הביקוש הרב של לימודי משפטים, תנאי הקבלה נהפכו בשנים האחרונות לקשוחים יותר. לשם קבלת רישיון, יש לסיים תואר ראשון במשפטים ממוסד אקדמי המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה.

2. שנת התמחות / סטאז': בתום לימודי התואר, יש לעבוד כמתמחה לתקופה של שנה. תקופת ההתמחות איננה קלה שכן היא כרוכה בשעות עבודה רבות ובלחץ גדול. כפי שמיד נראה, הדרך לקבלת התמחות אינה פשוטה גם היא.

3. בחינת הלשכה בכתב: מיד עם תום ההתמחות, על המתמחה להתחיל ללמוד אל בחינת הלשכה בכתב. רובם המכריע של המתמחים נרשמים לקורס הכנה לבחינה הנמשך מספר חודשים.

4. בחינת הלשכה בעל פה: מתמחה אשר עבר את הבחינה בכתב, רשאי לגשת אל הבחינה בעל פה. בחינה זו נעשית בפני פאנל של שלושה: שופט בדימוס, עורך דין מן המגזר הפרטי וכן עורך דין מן המגזר הציבורי. אורך הבחינה משתנה ממתמחה למתמחה כאשר הפאנל רשאי לשאול מגוון רחב של שאלות הן מתחום ההתמחות של הנבחן והן שאלות מהבחינה בכתב.

עורך דין היה פעם מתמחה

מציאת מקום להתמחות איננה משימה קלה וזאת לאור מספרם הרב מאוד של סטודנטים למשפטים המחפשים בכל שנה מקום לסטאז'. הלחץ הכבד בו שרויים הסטודנטים גורם לכך כי הם סוגרים מקום להתמחות בשלב מוקדם מאוד של התואר, שלב שבו טרם נערכה הכרה בינם ובין ענפי המשפט המרכזיים.

סגירת מקום להתמחות כבר מן השנה השנייה ללימודי משפטים, משמעותה תכנון קדימה של שנתיים לפחות. בשנתיים הללו, נחשף הסטודנט לתחומי משפט רבים ואף מתנסה בסדנאות שונות של סיוע משפטי. לפיכך, באופן טבעי, בתום הלימודים, מוצאים עצמם סטודנטים רבים מחויבים למשרד עורכי דין אשר אינו מתאים להם הן מבחינת תחומי העיסוק של המשרד והן מבחינת גודלו.

אם כן, מהי דרך המלך? חיפוש התמחות בשלב מאוחר יותר יכול להותיר את הסטודנט ללא מקום התמחות ומאידך, סגירת מקום לסטאז' בשלב מוקדם, אינה משקפת בהכרח את הרצון המקצועי של הסטודנט. יש הטוענים כי טרום התמחות הוא הפיתרון.

טרום התמחות – צריך או לא צריך?

ישנם משרדי עורכי דין רבים אשר דורשים תקופה מסוימת של טרום התמחות כתנאי לקבלה להתמחות במשרדם. הטיעון המרכזי בעד טרום התמחות הוא האפשרות להיחשף כבר בשלב הלימודים לתחומי העיסוק של משרד עורכי דין ולאופן עבודתו. כך יכול הסטודנט לסגור מקום התמחות בשלב מוקדם אך בד בבד, לקבל הצצה אל תקופת ההתמחות המצפה לו ובעת הצורך, לעזוב את משרד עורכי דין ולחפש מקום התמחות חלופי.

יודגש כי גם משרד עורכי דין בוחן את התאמתו של הסטודנט למשרד בשלב טרום ההתמחות ולא יהסס להיפרד מן הסטודנט לשלום אם יחושו כי אין התאמה.

עורכי דין אשר אינם מעוניינים כי הסטודנט יגיע לטרום התמחות מסבירים כי מספר שעות העבודה הפנויות לסטודנט הוא מועט ולכן, אין יכולת אמיתית ללמדו את מהות העבודה בתקופת טרום ההתמחות. מעבר לזאת, נטען כי ראשם של הסטודנטים אינו פנוי לעבודה הפרקטית שבמשרד מפאת המבחנים והעבודות. עורכי דין אלו מעדיפים לקבל את הסטודנט בתום לימודיו, כשהוא פנוי ומסור כולו להתמחות בלבד.

מן הדברים שלעיל, אנו רואים כי הדרך אל הרישיון אינה קלה וצרופה בהחלטות קשות ובתקופות עמוסות. תפקידו של עורך דין הינו חשוב ביותר ומערכת היחסים שבינו ובין לקוחותיו היא מן הרגישות שיש. על כן, חל על המערכות הללו, חיסיון עורך דין – לקוח אשר שומר באופן מוחלט על סודיות המידע שנמסר לעורך הדין במילוי תפקידו.

*האמור בתוכן המקצועי של אתר Netlawyers אינו בגדר המלצה משפטית, אינו תחליף לחות דעת משפטית או ייעוץ. המבקש לעשות שימוש בתוכן האתר, עושה כן באחריותו בלבד.

לייעוץ ראשוני חייג 077-8054051 (זמינות 24 שעות)
פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

מידע חשוב נוסף