אחד הדברים החשובים ביותר בחייו הכלכליים של אדם, הוא לדאוג לחסכונות פנסיוניים וקופות גמל. מדובר בדאגה לעתיד הכלכלי שלך, שחשוב לא פחות, אם לא יותר, מהמצב הכלכלי שלך בהווה.
אולם לפעמים, נסיבות החיים מובילות לצורך למשוך קופות גמל וחסכונות פנסיוניים מוקדם מהצפוי, מה שמחויב על פי חוק בתשלום מס.
במאמר שלפניכם, מסביר עורך הדין דוד סער, תוכלו להבין קצת יותר על הדרישה לתשלום מס בעת משיכת כספים מחסכונות פנסיוניים וקופות גמל, ועל האפשרות לקבל פטור מתשלום המס בשל מספר סיבות.
מהי קופת גמל ומתי ניתן למשוך ממנה כספים?
קופת גמל באופן כללי היא מונח המתאר מספר סוגים של חסכונות פנסיונים, אך בדרך כלל כאשר מדברים על קופות גמל, הכוונה היא לקופת גמל לתגמולים.
לאור העובדה שקופת הגמל לתגמולים היא תוכנית חיסכון לפרישה לפנסיה, את מלוא הסכום שנצבר בקופת הגמל ניתן למשוך באחת משתי נקודות זמן: לאחר 15 שנות חיסכון, או בגיל 60.
אדם שהצטרף לקופת גמל מכונה "עמית", ובמידה שהעמית מעוניין למשוך את קופת הגמל במועד מוקדם יותר מהקבוע (כלומר שלא באחת מנקודות אלו), הוא יידרש לשלם שיעור מס של 35% מתוך הרווח שהפיק בעת משיכת הכספים מקופת הגמל.
מיהם הזכאים לקבלת פטור ממס על קופת גמל?
על אף האמור לעיל, במקרים מסוים ניתן למשוך כספים מקופת הגמל במועד מוקדם יותר מהקבוע בחוק ללא תשלום מס. הזכאים לקבלת פטור ממס על קופת גמל הם:
- במקרים שבהם לעמית אין ילדים קטינים – במקרה כזה, העמית יהיה זכאי לקבלת פטור מתשלום מס על משיכת הכספים מקופת הגמל רק כאשר ההכנסה החודשית שלו נמוכה משכר המינימום.
- במקרים שבהם לעמית יש ילדים קטינים – העמית יהיה זכאי לקבלת פטור מתשלום מס על משיכת הכספים מקופת הגמל רק כאשר ההכנסה החודשית שלו נמוכה מ11,760 ₪.
- במקרים של קופות גמל שאינן פעילות – קופת גמל ותיקה שאינה פעילה, ובה היתרה לא עולה על 8,000 ₪, העמית יוכל למשוך את הכספים ללא תשלום מס.
האם מצב רפואי מזכה בפטור מתשלום מס על חסכונות פנסיוניים וקופות גמל?
מצב רפואי אכן עשוי לזכות בפטור מתשלום מס על חסכונות פנסיוניים וקופות גמל, אולם הדבר מתאפשר רק בתנאים מסוימים.
המקרה הראשון שבו מצב רפואי מזכה בפטור מתשלום מס בעת משיכת כספים מקופת גמל הוא כאשר הועדה הרפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה לעמית או לקרוב משפחתו נכות רפואית בשיעור של 75% לפחות. יש לציין כי תנאי נוסף הוא שאחוזי הנכות נקבעו לאחר ההפקדה הראשונה בקופת הגמל.
מקרה נוסף שבו יתאפשר פטור ממס מסיבות רפואיות הוא כאשר לאותו עמית קיימות הוצאות רפואיות עבור קרוב משפחה, בסכום הגבוה מחצי מהכנסותיו.
חשוב לדעת שלא כל "קרוב משפחה" בעל הוצאות רפואיות יזכה את העמית בפטור מתשלום מס. לעניין זה, מי שמוגדרים כקרובים הם בן/בת זוג, הורים, סבים, צאצאים או בני הזוג של ההורים, הסבים או הצאצאים.
כיצד מגישים בקשה לקבלת פטור ממס על משיכת קופת גמל?
בקשה לקבלת פטור ממס על משיכת קופת גמל מגישים על ידי מילוי טופס 159א – טופס בקשת עמית למשיכת כספי תגמולים ללא ניכוי מס.
על גבי הטופס יש לפרט את הסיבה המזכה אתכם בפטור ממס, ולצרף מספר אישורים ומסמכים רלוונטיים המוכיחים זאת כגון תדפיסים מחשבון הבנק.
במידה שהטופס יאושר, פרטי העמית יועברו למס הכנסה לצורך הסדרת הפטור. מימוש הפטור ייעשה על ידי החזר כספי שיקבל העמית מקופת הגמל תוך חודשיים מסוף החודש שבו הבקשה הוגשה.
כאשר מדברים על פטור ממס מסיבות רפואיות, יש לצרף לבקשה גם אישור רפואי ואישור של המוסד לביטוח לאומי אודות הנכות הרפואית.
בנוגע לקבלת פטור ממס בשל הוצאות רפואיות של קרוב משפחה, העמית יצטרך לצרף לבקשה מסמכים נוספים המוכיחים את ההוצאות הרפואיות החריגות, ומסמכים נוספים אודות הכנסות נוספות של בני משפחה אחרים.
לסיכום, במידה שהנכם מעוניינים למשוך כספים מקופת גמל או חסכונות פנסיונים אחרים לפני מועד המשיכה הקבוע, לרוב יהיה עליכם לשלם מס.
אולם במידה שהכנסותיכם נמוכות מסכום התקרה, שהנכם סובלים מנכות רפואית מסוימת או שיש לכם הוצאות רפואיות עבור קרוב משפחה, ייתכן שתוכלו למשוך את הכספים מקופת הגמל ללא תשלום מס.
אם אינכם בטוחים האם אתם זכאים לקבלת פטור ממס, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי שיסייע לכם להבין האם אתם עומדים בתנאים, ובמידה שכן – יסייע לכם גם בהגשת הבקשה.