Netlawyers_MainPic משרד עורכי דין
Netlawyers_MainPic משרד עורכי דין
פנייה לייעוץ אישי



    כיצד מחשבים קצבת נכות מהעבודה? (מדריך משפטי)

    מתוקף תפקידו כגוף האמון על מערכת הביטחון הסוציאלי של אזרחי מדינת ישראל, המוסד לביטוח לאומי אחראי, בין היתר, לתשלום קצבאות וגמלאות למבוטחים הזכאים להן. דוגמא לכך, הוא תשלום גמלת נכות מעבודה למבוטח, שנפגע בעבודה עקב תאונת עבודה או מחלת מקצוע, ונקבעה לו (על ידי הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי) דרגת נכות אשר בגינה הוא זכאי לגמלה זו, באופן זמני או קבוע.

    תוכן עניינים

    מי יכול לתבוע מביטוח לאומי גמלת נכות מעבודה?

    מבוטח, שכיר או עצמאי, שהביטוח הלאומי אישר את תביעתו לדמי פגיעה (כתוצאה מתאונת עבודה או מחלת מקצוע כהגדרתם בחוק), רשאי להגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה, ככל שנותרה לו נכות עקב הפגיעה בעבודה.

     מתי ניתן לתבוע מביטוח לאומי את גמלת הנכות מעבודה?

    מבוטח כאמור, יגיש את תביעת גמלת הנכות מעבודה תוך 12 חודשים ממועד הפגיעה או ממועד הכרת ביטוח לאומי בפגיעה, זאת על מנת שתישמר זכאותו לגמלת הנכות.

    עו"ד מנע שני מציינת כי הגמלה יכולה להיות משולמת רטרואקטיבית רק עד 12 חודשים לפני מועד הגשת התביעה. תשלום גמלת הנכות תיעשה רק לאחר תום תקופת דמי הפגיעה, לפיכך מבוטח רשאי להגיש את תביעתו בסמוך לתום תקופת תשלום דמי הפגיעה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      איך ניתן לתבוע מביטוח לאומי את גמלת הנכות מעבודה?

      במועד הנ"ל המבוטח יגיש לביטוח הלאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, ולתשלום גמלת נכות מעבודה. הדבר יעשה באמצעות טופס ב.ל. 200, ובצירוף מסמכים רפואיים רלוונטיים ואחרים התומכים בתביעה (כגון: סיכומים רפואיים, סיכומי אשפוז במיון, אבחנות ובדיקות רפואיות, וכיוב').

      סוגי גמלות הנכות בביטוח לאומי

      מבוטח שהוכר כנפגע בעבודה והגיש תביעה לגמלת נכות כאמור, עשוי להיות זכאי לגמלת נכות בהתאם לשיעור דרגת הנכות שתקבע לו הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי, כדלקמן:

      1. מענק נכות חד פעמי – יהא זכאי לו נפגע עבודה, אשר וועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות קבועה בשיעור הנע בין 9% – 19.99%.
      2. קצבת נכות חודשית – יהא זכאי לה נפגע עבודה, אשר וועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות זמנית בשיעור של 9% ומעלה (עד לתום תקופת הנכות), או דרגת נכות קבועה בשיעור של 20% ומעלה.

       חישוב גמלות הנכות מעבודה

      סכומי גמלות הנכות מעבודה מחושבים בהתאמה לשיעור אחוזי הנכות שקבעה הוועדה. ככל שלמבוטח מקבל גמלת הנכות קיימת הכנסה כלשהי, היא לא תשפיע על גובה הגמלה לה הוא זכאי. יצוין, כי החל מ- 1.1.24, השיעור המירבי של קצבת הנכות החודשית מעבודה, למבוטח שכיר או עצמאי, הוא סך של 37,238 ש"ח (שיעור זה מוצמד למדד המחירים לצרכן ומתעדכן מידי שנה).

      אופן חישוב קצבת הנכות החודשית

      שיעור קצבת הנכות החודשית (אינה מחויבת בניכוי מס) תחושב לפי 75% מהכנסתו החייבת בדמי ביטוח לאומי של המבוטח בממוצע של שלושת החודשים לפני הפגיעה, במכפלת אחוזי הנכות שקבעה הועדה הרפואית.

      כך למשל, מבוטח שנקבעה לו נכות בשיעור 30%, ושכרו הממוצע בשלושת החודשים טרם הפגיעה עומד על 9,000 ש"ח, עשוי לקבל גמלת נכות חודשית בגובה של:  2,025 ש"ח =30%*(75%*9,000)

      אופן חישוב מענק הנכות

      מענק הנכות מעבודה משולם כאמור באופן חד פעמי, ויחושב לפי שיעור הקצבה החודשית במכפלת 43 חודשים. כך למשל: מבוטח שנקבעה לו דרגת נכות בשיעור של 15%, והכנסתו הממוצעת עמדה על 10,000 ש"ח בחודש, עשוי לקבל מענק בגובה של: 48,375 ש"ח =43* 15%*(75%*10,000)

      ככל ששולם מענק הנכות למבוטח הזכאי, וחלה החמרה במצבו הרפואי, ניתן יהיה לבקש קביעה מחודשת לדרגת הנכות. במקרה שדרגת הנכות עלתה ל-20% ומעלה, המבוטח עשוי לקבל קצבה חודשית כאשר יתרת סכום המענק שכבר קיבל תקוזז מן הקצבה החודשית.

      לאור האמור לעיל, מומלץ לקבל ייצוג מקצועי מעו"ד מומחה ומנוסה בתחום זה, לצורך ניהול מקצועי של הליכי קביעת דרגת נכות ושיעור תשלום גמלת נכות, תוך מימוש מלוא הזכויות המגיעות למבוטח בהליכים אלה.

      *האמור בתוכן המקצועי של אתר Netlawyers אינו בגדר המלצה משפטית, אינו תחליף לחות דעת משפטית או ייעוץ. המבקש לעשות שימוש בתוכן האתר, עושה כן באחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8054051 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף