כמשרד עורכי דין המתמחה בתביעות ביטוח לאומי, אנחנו פוגשים לא אחת אנשים שנפגעו בתאונות עם רוכבי אופניים, ואינם מודעים לזכויות שמגיעות להם. הפגיעות הללו, לעיתים גורמות להשלכות רפואיות וכלכליות משמעותיות, אך עם ליווי מקצועי ונכון, ניתן לממש את הזכויות והפיצויים בגין התאונה.
מהניסיון שלנו, אנחנו יודעים שההליך לקבלת דמי תאונה מביטוח לאומי עשוי מבלבל ומסובך, בייחוד במקרים של תאונות עם רוכבי אופניים. המוסד לביטוח לאומי אמנם מתייחס לנפגעים כאל נזקקים לפיצוי, אך כל מקרה דורש בדיקה מעמיקה של נסיבות התאונה וההשלכות הרפואיות שגרמה להן.
במאמר זה, נסקור את הזכויות שזכאים להם אנשים שנפגעו מרוכבי אופניים, את גובה הפיצוי שניתן לקבל בגין התאונה, ונסביר כיצד יש להגיש את התביעה בצורה נכונה על מנת למקסם את הזכויות.
זכויות נפגעי רוכבי אופניים בתביעות לביטוח לאומי
חשוב להדגיש שעל אף שאופניים משמשים כמעין כלי תחבורה להתניידות, במקרה שבו אדם נפגע מרוכב אופניים הוא לא יכול להגיש תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. זהו חוק שמטפל אך ורק בתאונות המעורבים בהן כלי רכב מנועיים. לכן, במקרים של פגיעות מרוכבי אופניים ניתן להגיש תביעה לדמי תאונה מול המוסד לביטוח לאומי.
עו"ד גיל קראוס מסביר כי דמי התאונה הם פיצוי שמגיע לכל אדם שנפגע בתאונה, בין אם הוא שכיר, עצמאי או אפילו לא עובד כלל. על מנת להיות זכאי לדמי תאונה יש בכמה תנאים עיקריים:
- תושב ישראל בגיר – הנפגע צריך להיות תושב ישראלי מעל גיל 18 ועד גיל פרישה.
- פגיעה בכושר התפקוד – הנפגע צריך להוכיח שהתאונה פגעה ביכולתו לתפקד.
- היעדרות מעבודה – נפגע שכיר או עצמאי נדרש להראות כי הוא לא יכול להמשיך לעבוד בעבודתו או בעבודה אחרת כתוצאה מהפגיעה. אם הנפגע לא עובד, יהיה עליו להראות שהוא מאושפז בבית חולים או מרותק למיטתו, בעוד שעקרת בית נדרשת להוכיח שהיא לא מסוגלת לבצע עבודות בית שונות כמו ניקיון, בישול ועוד.
- היבדקות רפואית – על הנפגע להיבדק רפואית תוך 72 שעות לאחר התאונה.
- היעדר זכאות לפיצוי אחר – אם הנפגע זכאי לפיצויים אחרים בעבור אובדן כושר העבודה או הפגיעה בתפקוד, הוא לא יהיה זכאי לדמי תאונה. לדוגמא: ימי מחלה מהמעסיק או פיצויים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
- הגשת תביעה בזמן – יש להגיש את התביעה בתוך 90 יום מיום התאונה.
לעניין דמי התאונה יש לציין כי אם התאונה מתרחשת במהלך העבודה (בדרך אליה או בחזרה ממנה), ייתכן שהפיצוי יוכל להיות במסגרת תביעה לדמי פגיעה בעבודה, ולא תחת דמי תאונה.
היקף הפיצוי שניתן לקבל במסגרת דמי תאונה
הפיצוי בגין דמי התאונה משולם לפי מספר הימים שבהם הנפגע לא יכול היה לעבודה, בהתאם להמלצות הרופאים ולחוות הדעת הרפואיות שצורפו לתביעה. מהניסיון שלנו, אנחנו יודעים שדמי התאונה לא ישולמו לתקופה העולה על 90 ימים רצופים ממועד קרות התאונה.
לאחר שטיפלנו בתיקים רבים בתחום, ההמלצה היא לבדוק זכאות לקצבת נכות כללית במקרים שבהם הפגיעה נמשכת יותר מ-90 ימים.
הפיצוי היומי בגין הפגיעה משתנה בהתאם למצב התעסוקתי של הנפגע:
- שכיר – 75% מהשכר בשלושת החודשים האחרונים לפני התאונה חלקי 90 ימים, עד לסכום מקסימלי של 1,241.25 ₪ ליום. (נכון לשנת 2024).
- עצמאי – 75% מההכנסה הקובעת לתשלום דמי ביטוח לאומי ברבע השנה שקדמה לתאונה חלקי 90 ימים, עד לסכום מקסימלי של 1,241.25 ₪ ליום. (נכון לשנת 2024).
- מי שאינו שכיר או עצמאי – 82.75 ₪ ליום. (נכון לשנת 2024).
איך להגיש תביעה לדמי תאונה מביטוח לאומי?
הגשת תביעה לדמי תאונה היא תהליך שמצריך הקפדה על כל פרט. יש להגיש את התביעה בתוך 90 ימים ממועד התאונה, ולצרף אליה את המסכים הבאים:
- טופס תביעה לדמי תאונה (בל/2201).
- כל המסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה והנזק הרפואי שנגרמו כתוצאה מהתאונה
- תעודה רפואית ראשונה לנפגע בתאונה, אותו יש להחתים אצל הרופא המטפל בקופת החולים.
- אם הנפגע הוא שכיר, המעסיק צריך למלא את הפרטים הרלוונטיים לו בטופס התביעה, ולספק אישור על תקופת ההיעדרות מהעבודה, ימי מחלה, וגובה שכר העבודה.
לסיכום, אף שפיצוי דמי תאונה לא תמיד מוכר לציבור, הם עשויים לסייע לאנשים שנפגעו מרוכב אופניים או מכל תאונה אישית אחרת. עם זאת, תהליך הגשת התביעה דורש ידע מקצועי והגשה נכונה של כל המסמכים הרפואיים.
לכן, ההמלצה היא להגיש את התביעה בזמן, ולוודא שהיא מוגשת כראוי על מנת לממש את מלוא הזכויות והפיצויים המגיעים לך. במקרים שבהם התהליך נראה מסובך, ניתן לפנות לייעוץ משפטי מקצועי אצל מומחים בתחום על מנת להבטיח את זכויותיכם ולהקל על כל שלב בתהליך.