מקום העבודה הפך זה מכבר ל"בית השני" עבור רבים ובעצם, המקום העיקרי בו אנו שוהים ברוב שעות היום המהווה לא רק מקור לפרנסה וביטחון כלכלי, אלא אף ליצירת קשרים חברתיים ואישיים משכך, לא מן הנמנע הוא שתאונות עבודה הינן תופעה שכיחה עד מאוד.
ולכן, כאשר אדם נפגע בתאונת עבודה וסובל נזקים בשלה (פיזיים, נפשיים וכלכליים), חלק גדול מעולמו מתמוטט וניתן לראות כי המעטפת שמעניק הביטוח הלאומי לנפגע עבודה זה (כמובן בתנאים שזכאי לה), והזכויות הרבות המוענקות לו, הינה הכרחית ומהותית לאין שיעור.
מהי תאונת עבודה?
נהוג לחשוב על תאונת עבודה במונח הצר, אך בפועל הגדרת החוק רחבה מאוד ולא רק זאת שכוללת אף פגיעות עבודה שנגרמו בדרך אל ומהעבודה, אלא שכוללת אף מחלת מקצוע (המוגדרת בתקנות) או אפילו פגיעות קטנות שנגרמות מתנועות שחוזרות על עצמן לתקופה ממושכת (מיקרוטראומה).
מיהו "נפגע בעבודה"?
כל מי שמשלם דמי ביטוח לאומי (או מי שמשלמים עבורו), עצמאי או שכיר, מי שמקבל שכר מאת המדינה (שוטר למשל), מי שאינו עובד אך רשום בלשכת התעסוקה ועוד, כמוגדר בחוק.
אילו זכויות מעניק הביטוח הלאומי לנפגע בעבודה?
חשוב להבין, כי כל תאונת עבודה (בתנאי שהוגדרה ככזו לפי החוק כמובן) תיבחן לגופה וכל נפגע בעבודה יקבל זכויות בהתאם לפגיעתו הספציפית, חומרתה ומורכבותה ובין היתר, יכול להיות נפגע בעבודה זכאי לזכויות הבאות:
- טיפולים רפואיים חינם ללא השתתפות עצמית – נפגע בעבודה זכאי לטיפול רפואי ראשוני וגם לאחריו ללא תשלום השתתפות עצמית היכן שנדרש לעיתים.
- טיפולים אלטרנטיביים – הביטוח הלאומי מעניק גם טיפולים אלטרנטיביים (בהתאם לזכאות) כגון טיפולי שיאצו, דיקור סיני וכיו"ב.
- דמי פגיעה – תביעה לתשלום דמי פגיעה – דמי הפגיעה ישולמו לנפגע לפי שיעור הפגיעה (אובדן כושר עבודה מלא או חלקי) עד 13 שבועות ממועד הפגיעה (חישוב: 75% מהכנסת הנפגע ב – 3 החודשים שקדמו לפגיעה לחלק ב-90 ימים, בכפוף לתקרה הקיימת בחוק).
- קצבת נכות מעבודה – לאחר סיום 13 השבועות וקבלת דמי הפגיעה, במידה ונותרה לנפגע מהפגיעה נכות כלשהי המשפיעה על כושרו לעבוד (זמנית או קבועה), יגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה ותיקבע לו וועדה רפואית לקביעת שיעור נכותו, ככל שנותרה.
- קבלת קצבת נכות מעבודה / או מענק נכות עבודה – הוועדה הרפואית תקבע האם נותרה לנפגע נכות, האם זמנית (ולכמה זמן) או קבועה ובאיזה שיעור וכן, האם זכאי הנפגע לקבלת קצבת נכות קבועה או לקבלת מענק חד פעמי בגין הנכות.
- סיוע נוסף לבעלי נכות מיוחדת – אם קבעה הוועדה שיעור נכות לצמיתות גבוה (75% או 65% לפי החוק) ובהמלצת רופא הביטוח הלאומי, יקבל הנפגע גם סיוע כלכלי בהתאמת דירתו לנכותו, אביזרים רפואיים, מטפלת ואף עזרה בניידות ועוד שירותים מיוחדים.
- עזרה מקצועית – לעזור לנפגע לשוב למעגל העבודה במגבלותיו החדשות על ידי מימון הכשרה מקצועית או לימודי השכלה גבוהה.
- במקרה של החמרה במצב הרפואי- יוכל הנפגע לשוב ולפנות לביטול הלאומי, להציג מסמכים רפואיים ולבקש כינוס וועדה רפואית נוספת.
אם הנפגע נפטר כתוצאה מתאונת העבודה – משפחתו תקבל זכויות
במקרה של מות הנפגע כתוצאה מאותה תאונת עבודה, תהיה משפחתו זכאית לקבלת גמלת תלויים מהביטוח הלאומי וכן הטבות נוספות כמו דמי מחיה לילדים, מענקים מיוחדים, עזרה תעסוקתית לבן הזוג של הנפטר.
איך תעשו זאת נכון? תוודאו כי שכרתם עורך דין המתמחה בביטוח הלאומי שיוכל להשיג עבורכם את מירב הזכויות, התשלומים וההטבות להן אתם זכאים ואשר יוכלו להחזיר את נפגע העבודה ולו במעט, למצב בו היה טרם תאונת העבודה.