שכרו של עורך הדין בישראל, מושפע משני פרמטרים מרכזיים: תחומי העיסוק וסוג הלקוחות.
תחום הנדל"ן, למשל, נחשב לאחד התחומים הרווחיים ביותר ולרוב, שכרם של עורכי דין בישראל, העוסקים בתחום זה, יהיה גבוה יותר מאשר אלו העוסקים למשל, בדיני משפחה או בדיני עבודה.
מהי הסיבה לכך? סוג הלקוחות. משרד עורכי דין העוסק בתחום המסחרי, מטפל בדרך כלל בעסקאות גדולות מאוד ואלו מניבות לו שכר טרחה גבוה. מטבע הדברים, מדובר בסוג מסוים של לקוחות, למשל אנשי עסקים, אשר מרווחים סכומי עתק מפרויקטים שונים ומשלמים בהתאם, לעורך הדין.
האם מספר הלקוחות של משרד עורכי דין, משפיע על שכרו? לא בהכרח. כמות הלקוחות, אינה רלוונטית כל כך, כמו סוג הלקוחות. כאשר מדובר על עסקאות גדולות, די במספר לקוחות מצומצם. לעומת זאת, אם מטפל עורך הדין בתיקים קטנים, בגינם אינו יכול לגבות שכר טרחה גבוה, כמות הלקוחות חייבת להיות גדולה יותר.
למותר לציין כי עורכי דין עצמאים, מרווחים שכר גבוה יותר מעורכי דין שכירים, אולם, ישנם גם הבדלים משמעותיים ברמות השכר, של עורכי דין שכירים.
שכרם של עורכי דין בישראל
תחומי העיסוק וסוג הלקוחות, הם שני הפרמטרים המרכזיים המשפיעים על שכרם של עורכי דין בישראל.
המשפט המסחרי, על ענפיו השונים, הוא רווחי יותר, באופן עקרוני, מאשר תחומי המשפט האזרחי. ההבדל נובע משווים הכלכלי של התיקים בתחום המסחרי.
משרד עורכי דין המטפל בעסקאות נדל"ן, למשל, יוכל לגבות שכר טרחה גבוה בשל ערכן של העסקאות. לעומת זאת, טיפול בתביעות משפטיות קטנות, אינו מאפשר לעורך הדין, לגבות את אותו שכר הטרחה.
משרד עורכי דין יכול לעסוק בתחום מרכזי אחד או במספר תחומים. למספר תחומי העיסוק, כמו למספר הלקוחות, יש פחות משמעות לעניין השכר. הפרמטר המשפיע יותר הוא סוג התיקים וערכם הכלכלי.
רבים מעורכי הדין, פונים בשלב מסוים בקריירה, לדרך עצמאית. מטבע הדברים, שכרו של עורך דין עצמאי, יהיה גבוה יותר משמעותית מזה של השכיר.
כמו כן, ישנם הבדלים מהותיים בשכרם של עורכי דין שכירים, בין המשרדים השונים. ככלל, משרד עורכי דין גדול, ישלם לעורך דין שכיר, שכר גבוה יותר מאשר משרד עורכי דין קטן.
לא פעם, תחומי העיסוק של המשרד, משפיעים גם הם על רמת השכר של עורכי דין שכירים.
עורך דין בתחילת דרכו, יוכל להשתכר במשרד עורכי דין גדול, שכר התחלתי של 12,000 ₪ למשל, לעומת 6,000 ₪ בלבד במשרד קטן.
ההצפה במקצוע – ירידה בשכר
מקצוע עריכת הדין נמצא בהצפה ולשכת עורכי הדין, נוקטת בצעדים שונים, על מנת לבלום את התופעה. להצפה במקצוע, יש השפעה ניכרת על עורכי דין בישראל, לרבות נושא השכר.
ישנם משרדי עורכי דין רבים, אשר רמת הכנסתם ירדה, כתוצאה ממספרם הרב כל כך של עורכי דין בישראל. מדוע?
שוק עריכת הדין רווי מאוד ועל כן, ישנה תחרות בין עורכי הדין, המובילה לא פעם, להורדת שכר הטרחה של עורכי הדין, על מנת לקבל תיקים לטיפולם.
להצפה במקצוע, השפעה רבה גם על שכרם של עורכי הדין השכירים, שהרי אם הכנסותיו של משרד עורכי דין קטנו, כך גם שכרם של השכירים במשרד.
חשוב לציין כי עבור עורכי דין צעירים, השכר הוא רק חלק מן הבעיה. עורכי דין בישראל, בתחילת הדרך, מתקשים למצוא עבודה בעריכת דין ולא פעם, נאלצים להתפשר הן על תחום העיסוק והן על השכר.
המוניטין, הוותק והמומחיות
שכרם של עורכי דין בישראל, מושפע בעיקר מתחום העיסוק ומסוג הלקוחות, כפי שהוסבר בהרחבה לעיל. לצד פרמטרים אלו, ישנם שלושה פרמטרים רלוונטיים נוספים לעניין השכר:
1. המוניטין המקצועי: משרד עורכי דין אשר יצר מוניטין מקצועי טוב, יזכה לרווחים גבוהים יותר. בניית מוניטין אורכת זמן והיא תלויה באיכות השירות שניתן ללקוחות, ביסודיות ובמקצועיות של כל אנשי הצוות.
2. וותק: עורך דין וותיק, יכול, לרוב, לגבות שכר גבוה יותר מאשר עורך דין צעיר. זאת בתנאי כי הוותק משקף את המומחיות של עורך הדין בתחומי העיסוק שלו.
3. מומחיות: עורכי דין בישראל עוסקים בתחומים שונים של המשפט. בין אם מדובר במשרד בוטיק ובין אם במשרד העוסק במספר תחומים, למומחיות המשפטית ולמיומנות המקצועית, השפעה רבה על השכר. ככל שמשרד עורכי דין מסוים נחשב למומחה בתחומו, כך יוכל הוא לגבות שכר טרחה גבוה יותר מלקוחותיו.
שכרם של עורכי דין בישראל, משתנה בהתאם לתחומי העיסוק, לוותק, למומחיות ולסוג הלקוחות. ההצפה במקצוע עריכת הדין, גרמה לירידה בשכרם של חלק ניכר מעורכי הדין בארץ ועל כן, פועלת לשכת עורכי הדין לצמצום ובלימת ההצפה.